North Sea Energy consortium onderzoekt toepassing waterstof op de Noordzee
De Noordzee is een belangrijk energietransitie gebied met de potentie om de duurzame energieprovincie van Nederland te worden. Het North Sea Energy programma start een nieuw onderzoeksprogramma met focus op de toepassing van waterstof voor het transporteren van energie uit windparken op de Noordzee en het balanceren van het energiesysteem. Dit is inmiddels het derde onderzoek van het North Sea Energy programma. Het programma onder de naam “North Sea Energy 3” wordt uitgevoerd in een consortium van 25 partners, bestaande uit diverse gas- en windoperators werkzaam op de Noordzee toeleveranciers in de maritieme sector, onderzoeksinstellingen ECN part of TNO en New Energy Coalition, met financiële ondersteuning van TKI Nieuw Gas.
Het programma heeft als doel om maximale synergie te realiseren tussen de bestaande energieproductie op de Noordzee en de toekomstige offshore windparken, met focus op het ontwikkelen van een offshore elektrisch grid, gebruik van oude gasvelden voor CO2opslag en de productie van waterstof op zee om energie van windparken op een efficiënte manier aan land te brengen via bestaande infrastructuur. In het programma wordt gewerkt aan een energie-atlas voor de Noordzee, en in deze fase worden technisch economische analyses gemaakt van met name de toepassing van waterstof voor energietransport, -conversie en -opslag op zee. De resultaten van het onderzoek moeten de ontwikkeling van robuust energiebeleid van de Nederlandse overheid ten aanzien van de Noordzee als duurzame energiebron voor de periode 2023-2030 ondersteunen.
Door voort te borduren op de diverse bestaande studies die al verricht zijn over energie-systeemintegratie op de Noordzee, waaronder NSE 1 en NSE 2, wordt getracht te voorkomen dat suboptimale deeloplossingen worden toegepast. Op deze manier wordt beoogd de Noordzee als belangrijk energie transitiegebied optimaal te ontwikkelen. Terwijl in NSE 1 de focus lag op platformelektrificatie vanuit de windparken, en in NSE 2 een uitwerking is gedaan voor specifieke platforms op de Noordzee, zal in NSE 3 vooral gekeken worden naar de toepassing van waterstof voor het transporteren van energie uit windparken en het balanceren van het energiesysteem. In het programma wordt ook gekeken naar de interactie met andere functies in de Noordzee en ruimtelijke inpassing van nieuwe toepassingen als CO2-opslag en waterstofproductie en -opslag. Tevens wordt gekeken wanneer bij opschaling van deze toepassingen moet worden overgeschakeld van platformoplossingen naar energie-eilanden.
Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de verdere uitbouw van het North Sea Energy programma in een nationaal missie gedreven innovatieprogramma met als focus de lange termijn ontwikkeling van de Noordzee als duurzame energiebron voor Nederland, in samenwerking met de andere Noordzeelanden en de kustprovincies en haven industriële clusters.
Op het symposium Wind Meets Gas dat op donderdag 18 en vrijdag 19 oktober 2018 plaatsvindt, in de Martinikerk te Groningen, zal toelichting worden gegeven op het nieuwe onderzoeksprogramma over het toekomstige energiesysteem van de Noordzee.
Voor nadere informatie over het project North Sea Energy, de resultaten van NSE 1 en NSE 2 en het consortium kunt u hier vinden.
De energie-atlas is hier te vinden.